Facebook och Instagram slutar dela nyheter i Kanada – ny lag tvingar internetjättarna att betala utgivare för nyheter

    28 juni 2023, kl 14.24

    Under torsdagen meddelade Meta att de stoppar tillgången till nyheter på Facebook och Instagram för alla användare i Kanada, meddelar New York Post. Det sker efter att parlamentet godkänt lagstiftning som syftar till att tvinga internetjättar att betala utgivare för nyheter. Lagen beskriver regler som tvingar plattformar som Facebook, Instagram och Google att förhandla med och betala nyhetsutgivare för deras innehåll. En liknande lag antogs i Australien 2021.

    Amerikanska teknikföretag har tidigare sagt att förslagen är ohållbara för deras företag. Google har sagt att Kanadas lag är strängare än de som antagits i Australien och Europa, och har föreslagit ändringar för att lösa problemen. Tidigare denna månad sa Kanadas premiärminister Justin Trudeau att Meta och Google använde ”mobbningstaktik” när de kampanjade mot lagstiftningen.

    ”Om inte regeringen kan stå upp för kanadensare mot teknikjättar, vem kommer då att göra det?”, sa kulturarvsministern Pablo Rodriguez i ett uttalande.

    Lagstiftningen föreslogs efter klagomål från Kanadas medieindustri, som vill ha stramare reglering av teknikföretag för att förhindra dem från att blockera nyhetsföretagen från annonsmarknaden på internet.

     

     

    Fler notiser