Brandskum som innehåller PFAS – i en förlikning med amerikanska vattenverk betalar 3M 100 miljarder kronor under 13 år

    28 juni 2023, kl 13.15

    Under torsdagen meddelade 3M (som bland annat tillverkar brandskum) att man nått en förlikning med en mängd amerikanska offentliga vattenverk, meddelar The Guardian. För att undvika en rättegång gick företaget med på att betala 100 miljarder kronor för vattenföroreningar kopplade till PFAS, ett samlingsnamn för mer än 4 700 industriellt framställda kemikalier.

    Pengarna betalas ut under en 13-årsperiod för att vattenverken ska kunna testa och behandla PFAS-föroreningar. ”Vi har nått den största uppgörelsen för dricksvatten i amerikansk historia, som kommer att användas för att hjälpa till att filtrera PFAS från dricksvatten som går ut till allmänheten,” sa Scott Summy, ledande advokat för de vattenverk som stämde 3M, i ett uttalande.

    Tre andra stora kemiföretag meddelade tidigare den här månaden att de nått liknande överenskommelser. De ska betala tolv miljarder kronor för att lösa anspråk på PFAS-förorenade amerikanska offentliga vattenverk.

    Flera kommuner i Sverige har tvingats ta vattentäkter ur bruk, eller installera dyr utrustning som renar PFAS. I december 2022 slog Hovrätten fast att Ronneby kommun inte är skadeståndsskyldiga efter PFAS-skandalen, meddelade SVT Nyheter.

     

     

    Fler notiser