Aktivistvrede när en amerikansk transkvinna, som mördat lesbiskt par, skickas till kvinnofängelse – ”fångarna är i fara”

    28 juni 2023, kl 09.12

    Ingen vet riktigt vad som fick transkvinnan Dana Rivers, en banbrytande transaktivist, att brutalt mörda ett gift lesbiskt par och den adopterade sonen i deras hem i Kalifornien, 2016. Rivers sköt först en av kvinnorna, och knivhögg henne sedan 40 gånger. Också den andra kvinnan sköts och knivhöggs till döds, sedan deras 19-årige adopterade son.

    Efter en lång strid i domstolen kom till slut domen i förra veckan: livstids fängelse utan möjlighet till villkorlig frigivning. Men aktivister berättade för New York Post att de trodde att Rivers brott var ett ”hatbrott mot kvinnor”, vilket gör det potentiellt farligt att skicka Rivers till ett kvinnofängelse.

    Aktivisten Kara Dansky sa till New York Post att juryn borde ha vetat att Rivers föddes som man. ”När kvinnor dödar gör de det vanligtvis inte så brutalt”, säger Dansky, författare till boken The Abolition of Sex: How the “Transgender” Agenda Harms Women and Girls.

    En kalifornisk lag som trädde i kraft 2021 tillåter fångar att begära att deras könsidentitet avgör var de hålls fängslade. Aktivister säger nu att lagen gör det möjligt för vad de ser som farliga transkvinnor att komma in i kvinnofängelser.

     

     

    Fler notiser