Klotter lönar sig inte – nu väntar fängelse och troligen miljonböter för två klottrande män med kontorsjobb och familjer

    27 juni 2023, kl 12.12

    Efter att ha klottrat nästan tvångsmässigt i flera år greps tre män i 35-årsåldern 2019, misstänkta för omfattande klotter mot tunnelbanevagnar och pendeltåg, framför allt i norra Stockholm. Vid sidan om graffitin hade de vanliga kontorsjobb och familjer. 2022 dömdes två av männen av tingsrätten till fängelse, en tredje man fick villkorlig dom och dagsböter.

    Svea hovrätt fastställde i onsdags tingsrättens fängelsedomar; de två männen döms till ett respektive ett och ett halvt års fängelse, och ska betala skadestånd till SL. Troligen rör det sig om det belopp tingsrätten beslutade om; 1,7 miljoner kronor.

    ”Det är bra att de här männen blir dömda, de har gjort sig skyldiga till väldigt omfattande skadegörelse”, säger Claes Keisu, presskommunikatör på SL, till P4 Stockholm. ”Det här sänder signaler till andra klottrare.”

    På fem år har man lyckats få ner klottret med 57 procent i SL-trafiken, meddelar Mitt i Stockholm. Keisu säger att ”en inte obetydlig del av minskningen” sannolikt beror på att flera storklottrare greps 2019. Ökad bevakning, bättre staket och nya kameror med markradar har också spelat en stor roll. 2022 kostade klottret 119 miljoner kronor.

     

     

    Fler notiser