Brittisk fuskande forskare som studerar ärlighet tar tjänstledigt från Harvard: anklagas för att ha hittat på data

    27 juni 2023, kl 09.05

    Beteendeforskaren Francesca Gino, vid Harvard Business School, har hastigt tagit tjänstledigt, meddelar Daily Mail. Gino var en stigande stjärna, och hennes studier som rör fusk, lögn och oärlighet har fått omfattande mediebevakning under det senaste decenniet. Nu uppmärksammas hon av andra orsaker, nämligen fusk.

    De första funderingarna kring hennes arbete kom i samband med en studie från 2012 hon var medförfattare till. Undersökningen påstod sig visa att om människor skriver på ett ärlighetslöfte i början av ett formulär, snarare än slutet, så ökar antalet ärliga svar. Studien drogs tillbaka 2021 på grund av uppenbart påhittade data från en annan forskare som arbetade med projektet.

    Tre forskare vid Harvard hävdar dock att hittepåfaktorn i studien var större än vad man ursprungligen misstänkte, och även innefattade Gino. ”Två olika personer fejkade [oberoende av varandra] data för två olika studier i en undersökning om oärlighet”, skrev de på sin blogg DataColada. Där publicerade de nya bevis som stöder deras anklagelser.

    Gino fick flera priser för sin trendiga forskning, som påstods avslöja hur man subtilt kan påverka människors val och beteende utan att de inser det.

     

     

    Fler notiser