Reningsvärk när värktabletter hotar Mälaren, Sveriges största dricksvattentäkt – kräver mer avancerad rening

    26 juni 2023, kl 12.55

    Det mesta hamnar i vattnet till slut, så även resterna av värktabletter och andra mediciner. Men nu börjar det bli för mycket för reningsverken, framför allt i Strängnäs som får sitt vatten från Mälaren, Sveriges största dricksvattentäkt. Reningsverket i staden förnyas, men har ändå svårt att få bort alla läkemedelsrester.

    ”Man har ju sett att främst de antiinflammatoriska läkemedlen har störst påverkan, och framför allt Diklofenak och Voltaren”, säger Markus Nylander, produktionschef VA på Eskilstuna Strängnäs Energi och Miljö, till P4 Sörmland.

    En ny rapport som publicerats i den vetenskapliga tidskriften Environmental Advances visar att under 2016–2020 såldes 454 ton värkläkemedel i kommunerna runt Mälaren. Tidningen Läkemedelsvärlden uppmärksammade rapporten, som Nylander har läst. ”Vi måste se på helheten, titta på nyttan med läkemedlen och effekten på miljön. Det behövs både ett användaransvar hos konsumenterna som tar läkemedlen, och läkemedelsföretagen.”

    För att reningen ska bli mer effektiv behövs avancerade metoder; ozonbehandling och aktivt kol tar bort 90–95 procent av utsläppen. Men alla som bor vid Mälaren kan bidra: ”Spola inte ner läkemedel”, avslutar Nylander.

     

     

    Fler notiser