Klimataktivisternas nya fiende – vedeldade pizzerior i New York måste minska koldioxidutsläppen med upp till 75 procent

  26 juni 2023, kl 13.26

  Nya regler för de pizzerior i New York som eldar med kol eller ved, meddelar New York Post. Stadens miljöskyddsmyndighet kräver nu att pizzeriorna med kol- eller vedeldade ugnar, som installerats före maj 2016, köper dyra anordningar för hantering och kontroll av det som sedan decennier ryker upp i skorstenen. Målet är att koldioxidutsläppen ska minska med 75 procent.

  Ägaren till ett hak i Brooklyn säger att han redan har betalat 200 000 kronor för ett luftfiltersystem, i väntan på det nya mandatet. ”Oh ja, det är en stor kostnad!” säger Paul Giannoni, ägaren till Paulie Gee’s. ”Det är inte bara kostnaden för att få den installerad, det är underhållet. Jag måste betala någon för att gå upp dit varannan vecka och spola rent, och sköta underhållet.”

  Han tillägger att det finns fördelar. ”Mina grannar är mycket gladare. Jag hade en kille som kom in i flera år och klagade på att röken gick rakt in i hans lägenhet. Jag har inte sett honom sedan jag installerade filtret.” Enligt en pizzabagare på Paulie Gee’s påverkas inte smaken av de nya filtren. ”De som säger så vill bara spara pengar.”

  Det rör sig om ett hundratal pizzerior som berörs av de nya reglerna.

   

   

  Fler notiser