Den största affären i det kommersiella flygets historia – franska flygjätten Airbus får beställning på 500 A320-plan

  26 juni 2023, kl 08.18

  Den franska flygjätten meddelade på måndagen att det indiska budgetbolaget IndiGo lagt en beställning på 500 A320-plan, som ska levereras mellan 2030 och 2035, något som CNN uppmärksammade. Affären innebär ett nytt ”rekord för det största enskilda köpeavtalet i det kommersiella flygets historia”, sa Airbus i ett uttalande.

  Det totala antalet Airbus-plan som IndiGo beställt uppgår nu till 1 330. I februari beställde IndiGos rival Air India mer än 470 jetplan från Airbus och Boeing. Flygbolagen i regionen är angelägna om att dra nytta av Indiens starka ekonomi, och befolkningstillväxten. Det antas leda till högre efterfrågan på flygresor längre fram; miljoner passagerare med stigande disponibla inkomster förväntas flyga för första gången de kommande åren.

  Internationella valutafonden förväntar sig att Indien överträffar alla större framväxande och avancerade ekonomier i år, med en BNP-tillväxt på 5,9 procent. Landet är nu världens folkrikaste nation, med drygt 1,4 miljarder invånare.

  IndiGo grundades 2006, och är enligt flygbolagets webbplats Indiens största flygbolag. Under det senaste räkenskapsåret flög 86 miljoner kunder med företagets plan.

   

   

  Fler notiser