Amerikanska Intel investerar 4,6 miljarder dollar i ny halvledarfabrik i Polen som del av europeisk leveranskedja

  26 juni 2023, kl 08.45

  Intel tillkännager planer på att investera 4,6 miljarder dollar i en ny anläggning för montering och testning av halvledarchip i Polen, vilket sägs komma skapa 2 000 arbetstillfällen.

  Anläggningen kommer att ligga nära Polens fjärde största stad Wrocław och kommer att ingå i en Europa-centrerad leveranskedja för halvledare som Intel utvecklar. Leveranskedjan omfattar en befintlig anläggning för tillverkning av så kallade wafers i Irland och en planerad anläggning i Tyskland.

  Den polska anläggningen kommer att ta emot chip från de irländska och tyska anläggningarna, montera dem till slutprodukter och sedan testa dem med avseende på prestanda och kvalitet. Projektet är fortfarande föremål för EU-godkännande, och byggnationen förväntas vara klar 2027.

  Enligt vd Pat Gelsinger valde Intel Polen på grund av dess infrastruktur, starka talangbas, utmärkta företagsklimat och att det också är kostnadsmässigt konkurrenskraftigt jämfört med andra tillverkningsplatser globalt.

   

   

   

  Fler notiser