Uruguay försöker lösa problemet med den 350 kilo tunga svastikaprydda nazistörnen i brons som 2006 bärgades från vrak

  25 juni 2023, kl 11.45

  Myndigheterna i Uruguay har övergett planen att förvandla en 350 kilo tung nazistisk örnstaty till en fredsduva. Statyn bärgades från krigsfartyget Admiral Graf Spee, som sjönk efter att kapten Hans Langsdorff – den 17 december 1939 under Slaget vid Río de la Plata – beslutade sig för att sänka skeppet. För tretton år sedan upptäcktes den två meter höga örnen under en sökning utanför Montevideos kust.

  I fredags meddelande Uruguays president Luis Lacalle Pou att vad han menade var symbolen för våld och krig ska omvandlas till fredsduvan, symbolen för fred och gemenskap. Men redan på söndagen tog han tillbaka beslutet efter kritik. Bland annat liknande den före detta parlamentarikern Anibal Gloodtdofsky beslutet vid att förvandla Auschwitz till ett nudistläger.

  2019 beslutade domstol att svastikaprydda örnen skulle auktioneras ut och att intäkterna skulle gå till de som betalat för expeditionen. Men även detta fick kritik, denna gång av judiska grupper och tyska regeringen, och auktionen lades ned. Förra året erbjöd sig en judisk affärsman att köpa den och förstöra den.

  Det är fortfarande oklart vilket öde nazistörnen kommer att få.

   

   

  Fler notiser