Har du något särskilt för dig i höst? Du som har för mycket pengar över i slutet av månaden kan nu ta en rymdtripp

    25 juni 2023, kl 17.42

    Virgin Galactic lanserar sin första kommersiella rymdfärd någonsin, meddelade företaget i ett uttalande på sin webbplats, som New York Post uppmärksammat. Beroende på väderförhållandena dundrar miljardären Richard Bransons ”Galactic 01” upp i rymden någon gång mellan den 27 och 30 juni.

    Premiäruppskjutningen är ett vetenskapligt forskningsuppdrag, med tre personer i besättningen från det italienska flygvapnet och Italiens nationella forskningsråd. De ska utforska mikrogravitation, den tyngdlöshet som finns i rymden. En andra uppskjutning, ”Galactic 02”, har planerats till augusti.

    Senare i höst kan du som är intresserad av att ta selfies med jordklotet som bakgrund följa med upp. Biljetten kostar 4,5 miljoner kronor, men det räcker rätt långt för att få uppmärksamhet i dina sociala medier. Ställ dig i kö redan nu; det är flera hundra som reserverat plats. Det kan vara läge att förbereda dig för en del kritik från besvärliga ekokramare.

    Virgin Galactic har arbetat i mer än ett decennium för att skicka upp betalande passagerare på några minuter korta rymdsemestrar, och 2021 fick de till slut det efterlängtade tillståndet. Planer finns för 400 flygningar per år.

     

     

    Fler notiser