Et tu, Brute? Torget där Julius Caesar dödades av en grupp senatorer öppnas nu för allmänheten i Rom

    23 juni 2023, kl 16.19

    Den romerske diktatorn Julius Caesar, som bland annat kilade stadigt med Kleopatra VII av Egypten, knivhöggs till döds av en grupp förolämpade senatorer i samband med en sammansvärjning, 44 år innan vår tideräknings början. De väntade på honom med dolkar dolda under sina togor, och 23 knivhugg senare ändades hans liv. (”Et tu, Brute?”, det är nog mest den artistiska frihet som Shakespeare kryddade sin förskönande pjäs med.)

    Snart kan turister promenera nära platsen för dådet, meddelar The Guardian. Det sker när Roms myndigheter öppnar en ny gångväg i stadens centrala torg Largo di Torre Argentina under tisdagen, hem för resterna av fyra tempel. Ruinerna ligger under gatunivå, och har fram till nyligen bara kunnat ses bakom bommar, nära en trafikerad vägkorsning.

    Från och med tisdag kan besökare röra sig genom platsen i marknivå, och se strukturerna på nära håll. Som gjort för historiska selfies. Området är i dessa dagar också hem för en fristad för herrelösa katter. Du som inte råkar bo i Rom får betala en 50-lapp för att besöka den berömda platsen.

    Platsen upptäcktes och grävdes ut under byggnadsarbeten i Rom på 1920-talet.

     

     

    Fler notiser