En hällristningsexpert hittar 2000-talets största fynd av hällristningar i Skandinavien – gjordes för 3 000 år sedan

    23 juni 2023, kl 12.00

    Det senaste fyndet gjordes i Boglösa utanför Enköping, och föreställer till stor del skepp. De första fynden upptäcktes för 100 år sedan, men när Sven-Gunnar Broström, expert och hedersdoktor inom hällristningar, lyfte på mossa för två år sedan växte fyndet markant.

    ”Jag började lyfta på mossan här borta, då kom det fram skålgropar och skepp”, säger Broström till SVT Nyheter. ”Det är nästan hundra skepp här på hällen, med de som är kända sedan tidigare. Ett av de största fynden i Skandinavien på 2000-talet.”

    Det finns också två inhuggna fotspår, som sägs symbolisera gudens fotspår på hällen. ”Sedan har vi en kul sak här borta, en hand, och det är vad jag vet den första handristningen i Mälardalen.” Det finns också ovanliga, snirkliga linjer som ingen kan förklara. ”Det är ingen ordning på den linjen”, avslutar Broström. Kan det vara Urd, en av de tre nornorna, som tappat en tråd?

    Sin första upptäckt gjorde Sven-Gunnar Broström som tioåring, därefter har det blivit en ständig jakt på nya. De vanligaste fynden i Sverige är skålgropar som huggits in i sten, och tros ha använts för att be gudarna om god skörd. Man offrade också till älvorna, för att be dem bota sjuka.

     

     

    Fler notiser