Polischef i Gästrikland kallar de som utreder vardagsbrott för ”gnälliga, löjliga, lata, osmarta och inkompetenta”

  22 juni 2023, kl 11.24

  Polisen i Gästrikland har fyra grupper som jobbar med vardagsbrott, som till exempel stöld, snatteri och misshandel. Enligt Gefle Dagblad är arbetsmiljön bland mängdsbrottsutredarna så allvarlig att en psykolog kopplats in. Personalen berättar för psykologen att en chef kallat dem för ”gnälliga, löjliga, lata, osmarta och inkompetenta”.

  Psykologen ser en stor risk i att personal utvecklar stressrelaterad ohälsa, eller byter jobb om situationen fortgår. Enligt skyddsombuden är tre av fem förundersökningsledare redan sjukskrivna på grund av arbetsmiljöproblemen. ”Arbetsgivaren måste se till att vi får ett slut på kränkningarna”, säger Fredrik Hagelin till SVT Nyheter.

  Enligt Brottsförebyggande rådet låg uppklaringsandelen för inbrott i bostäder, källare och fritidshus i Sverige under 2020 på tre procent. Bilstölder sex procent. Cykelstölder noll procent. Stölder och tillgreppsbrott två procent.

  2023 visade Riksrevisionen på brister i polisens hantering av mängdbrott, och att hanteringen var ineffektiv. I sin rapport skrev de att 1,2 av 1,4 miljoner anmälda brott under 2022 var mängdbrott.

  Det ännu oklart om polischefens beskrivning av personalen har ett samband med deras arbetsinsats.

   

   

  Fler notiser