31 omkommer i gasexplosion på en grillrestaurang i Kina – restauranganställda kände av gasen en timme innan explosionen

    22 juni 2023, kl 18.57

    I samband med en gasexplosion på en grillrestaurang i onsdags kväll, i den kinesiska staden Yinchuan, dödades minst 31 personer och sju skadades, enligt det statliga tv-bolaget CCTV. Bland de sju skadade är en person fortfarande i kritiskt tillstånd. De övriga sex vårdas på sjukhus för lindriga skador, brännskador och skärsår.

    Enligt polis och brandmän på platsen hade två restauranganställda känt att det luktade gas en timme innan explosionen, meddelade myndigheterna i Yinchuan. De upptäckte att ventilen på gastanken gått sönder, och skickade iväg en kollega för att köpa en ny, enligt uttalandet. Explosionen inträffade när ventilen höll på att bytas ut.

    Polisen har gripit nio personer, inklusive restaurangens chef, anställda och ägare, enligt China Youth Daily, och fryst deras tillgångar. Kinas ledare Xi Jinping kallade händelsen ”hjärtskärande” och sa att det var en ”djupgående läxa”, enligt CCTV. Han beordrade också relevanta myndigheter att genomföra en översyn av säkerhetsriskerna i nyckelsektorer.

    Flera svåra olyckor har drabbat landet i år. En kolgruva kollapsade i februari; 53 döda. I april tog den dödligaste branden som drabbat Peking på två decennier 29 personers liv.

     

     

    Fler notiser