Skärpt straff för tidigare kirurgen Macchiarini – döms till fängelse i två år och sex månader; ”likgiltig för riskerna”

    21 juni 2023, kl 12.19

    Den före detta kirurgen Paolo Macchiarini arbetade på Karolinska universitetssjukhuset, där han opererade in syntetiska luftstrupar på flera patienter, vilket medförde svåra komplikationer. 2022 dömde Solna tingsrätt honom till villkorlig dom för vållande till kroppsskada i ett fall, och frikändes på två andra åtalspunkter.

    Hovrätten har nu ändrat domen till fängelse i två år och sex månader för grov misshandel i tre fall, meddelar SVT Nyheter. De anser att ingreppen inte rör sig om nödsituationer, något som Macciarini har hävdat. Två av patienterna hade också ”kunnat leva under en inte obetydlig tid” utan ingreppen. Vidare menar hovrätten att kirurgen varit medveten om, men likgiltig för riskerna.

    ”Av utredningen framgår det tydligt att Paolo Macchiarini varit drivande. Utan honom hade ingreppen inte blivit av. Han har genomfört ingreppen utan att det har varit vetenskapligt beprövat, och utan tillstånd”, säger hovrättsrådet Maria Hölcke i ett uttalande.

    Macchiarini har hela tiden nekat till brott, och menar att operationerna på de tre patienterna gjordes som en livräddande åtgärd. Åklagaren hävdade i tingsrätten att det snarare rörde sig om olagliga experiment på människor.

     

     

    Fler notiser