Minst 41 kvinnor dödas efter en våldsam uppgörelse mellan gäng i ett fängelse i Honduras – flera brändes ihjäl

    21 juni 2023, kl 16.07

    Under tisdagen dödades minst 41 kvinnor i ett fängelse några mil utanför Honduras huvudstad Tegucigalpa, meddelar The Guardian. Två gäng attackerade varandra, och några av offren brändes ihjäl. Minst sju kvinnliga interner behandlas på ett sjukhus för skott- och knivskador.

    Julissa Villanueva, ansvarig för landets fängelsesystem, säger till media att upploppet antagligen startade på grund av de senaste försöken från myndigheterna att slå ner på olaglig aktivitet i fängelserna. Hon kallade tisdagens våld ett resultat av ”de åtgärder vi vidtar mot organiserad brottslighet.” I ett tv-sänt tal efter upploppet sa Villanueva ”Vi kommer inte att backa.”

    Gängen i Honduras kontrollerar ofta det som händer inne i landets fängelser, där interner har sina egna regler och säljer förbjudna varor.

    Upploppet är den värsta tragedin i ett kvinnofängelse i regionen sedan 2017, när flickor på ett härbärge i Guatemala satte eld på madrasser för att protestera mot våldtäkter på den överfulla institutionen. Röken och elden dödade 41 flickor. Seklets värsta fängelsekatastrof inträffade i Honduras 2012, där 361 fångar dog i en brand. De flesta av offren hade aldrig åtalats eller dömts för ett brott.

     

     

    Fler notiser