Mad Mex nästa? Mexikanska narkotikakarteller bepansrar pickuplastbilar och andra fordon – har öppningar för maskingevär

    21 juni 2023, kl 18.44

    Den mexikanska regeringen släppte nyligen en video som visar hopsvetsade ”Frankentanks” som beslagtagits från knarkkarteller, meddelar sajten Border Report. De modifierade fordonen var försedda med murbräckor längst fram, skottsäkra vindrutor och fastsvetsade stålplåtar vid sidorna. Öppningar för maskingevär underlättar för prickskyttar att ta sina fiender av daga, eller attackera polis och militär.

    De senaste fyra åren har myndigheterna i den mexikanska delstaten Tamaulipas beslagtagit 257 pansarfordon från organiserade kriminella grupper. De flesta är vanliga pickuper med skyddande stålplåt, men andra är motorstarka bärgnings- eller dragbilar utan släp.

    ”Ändringarna som tillämpas på dessa fordon utgör en fara för säkerheten för brottsbekämpande myndigheter, och samhället i allmänhet”, sa Tamaulipas åklagarmyndighet till Border Report. Skrotningen av dem ”dämpar dessa organiserade kriminella gruppers rörlighet och eldkraft.”

    Vissa av modifikationerna är riktigt påhittiga

    Mexikos kamp mot kartellerna fortsätter. I mars kidnappades amerikanska medborgare i Mexiko, där två av dem mördades. Den ansvariga kartellen bad senare om ursäkt, och överlämnade fem gängmedlemmar, som agerat på egen hand, till myndigheterna.

     

     

    Fler notiser