Den tyska tabloidtidningen Bild ersätter en rad redaktionsjobb med AI – hundratals uppsägningar förväntas ske inom kort

    21 juni 2023, kl 13.26

    Bild, den mest sålda tidningen i Europa, ersätter en rad redaktionsjobb med AI. Det har ägarna berättat för personalen i ett mejl, något som konkurrenten Frankfurter Allgemeine Zeitung tagit del av. Bild skulle ”tyvärr skiljas från kollegor som har uppgifter som i den digitala världen utförs av AI och/eller automatiserade processer”, sa ägaren Axel Springer SE. ”Funktionerna som chefredaktör, underredaktörer, produktionspersonal, korrekturläsare och fotoredaktörer kommer inte längre att existera som i dag.”

    Beslutet kommer efter ett tillkännagivande i februari av Mathias Döpfner, Springers vd, som meddelade att förlaget skulle vara ett ”rent digitalt medieföretag”. AI-verktyg som ChatGPT kan ”göra oberoende journalistik bättre än den någonsin varit, eller ersätta den.”

    Enligt The Guardian har det amerikanska internet- och medieföretaget BuzzFeed tidigare meddelat att de ska börja använda AI. Daily Mirror och Daily Express utforskar också användningen av den nya tekniken.

    I april sparkade utgivarna av den tyska veckotidningen Die Aktuelle sin redaktör, och bad om ursäkt till Michael Schumachers familj efter en ”intervju” med Formel 1-legenden, som helt och hållet skapats av AI.

     

     

    Fler notiser