”Där ryker persiennerna” – grannar ser när en björn klättrar in genom ett fönster i ett hus i Colorado, hittar ut själv

    21 juni 2023, kl 17.40

    I det natursköna samhället Steamboat Springs, i Klippiga bergen i västra USA, fanns det till nyligen en ovanligt nyfiken björn, meddelar CBS Colorado. Efter att ha tagit sig in genom ett fönster på bottenvåningen undersökte den fastigheten. Ingen var hemma. Sedan tog den sig upp till övervåningen där det fanns ett öppet fönster. Det var dags att återvända hem till skogen.

    Halvvägs ut upptäckte björnen att det kanske var litet väl långt till backen, och lyckades med viss möda klättra tillbaka in i huset. Grannarna såg det hela, och började filma. ”Där ryker persiennerna.” Det tog ett tag, men så småningom hoppade den ut genom fönstret på bottenvåningen, och kunde ta sig tillbaka till blåbärsriset.

    Men det var inte första gången den hälsat på i människobyn; minst tre hem har undersökts av den unga björnen. Därför var Colorados viltvårdare tvungna att fånga in och avliva den, för att undvika flera konfrontationer med människor. Det blir allt vanligare i takt med att bebyggda områden breder ut sig i det som tidigare var vildmark.

    Liknande händelser är sällsynta i Sverige, men den som bor i björnland kan med fördel låsa dörrar och stänga fönster när man inte är hemma.

     

     

    Fler notiser