Torkan leder till hårt tryck på slakterierna i Skåne; redan värre än sommaren 2018 – många bönder har ont om foder

    20 juni 2023, kl 09.39

    ”Det är väldigt stora poster med djur man vill skicka till slakt”, säger Paul Robertsson, inköpschef på KLS Ugglarps som arbetar med svensk köttproduktion, till SVT Nyheter. ”Det har ökat med några 100 procent, strax över 300 procent från en vecka till en annan.”

    Robertsson ser att en anledning till den dramatiska ökningen är att producenterna tar höjd för foderbristen, och vill vara ute i god tid. ”Vi hade ett dåligt foderår även ifjol, så många hade ett extremt litet lager när man gick in i den här säsongen. Det är klart att de drabbas väldigt hårt. Det är en extremt onormal situation, det drabbar väldigt, väldigt hårt.”

    Han säger vidare att alternativa sätt att utfodra djuren är viktigt, när vädret blir allt mer nyckfullt. Även andra bevattningsmöjligheter för bönderna, som exempelvis dammanläggningar, är något som blir ännu viktigare i framtiden. ”Det handlar om ett intresse för hela samhället för att vi ska ha en livsmedelstillgång i alla lägen.”

    Hittills är det framför allt slakterierna i Skåne som märker av det hårda trycket; fortsätter det i samma takt kan köerna bli långa.

    Meteorologer spår nu att sommaren kan bli varm, och liknas med sommaren 2018.

     

     

    Fler notiser