Alla världsrekord är inte välkomna, som den 801 gram tunga njurstenen en man i Sri Lanka befriades från tidigare i juni

    19 juni 2023, kl 10.01

    Den brittiska vetenskapssajten IFLScience uppmärksammar en rekorderlig njursten, stor som en grapefrukt, som arméläkare i Sri Lanka plockade ut ur en man som antagligen hade vissa besvär av den. Det skedde den 1 juni, och med vikten på 801 gram slår den stora stenen det tidigare rekordet i Guinness rekordbok; en sten som vägde 620 gram.

    Stenen visades stolt upp av arméns befälhavare, den generöst medaljprydde generallöjtnanten Vikum Liyanage, likt Hamlet med sin dödskalle i handen.

    Njurstenarna är oftast mycket små, och spolas ut när du gör nummer ett utan att du märker det. De kan bildas om du dricker för litet, eller blir uttorkad av till exempel semesterdiarréer. Ibland kan en sten fastna på vägen ut, och då gör det ont – medicinsk behandling krävs.

    Men enligt en studie finns det ett annat, betydligt roligare sätt att bli av med dem – att åka berg-och-dalbana. Forskare skapade en 3D-modell av en njure, och petade in riktiga njurstenar i den. Sedan fick låtsasnjuren åka 20 gånger i en av Disney Worlds berg-och-dalbanor; Big Thunder Mountain. Stenar som placerats i den övre passagen lossnade i alla 20 åk, medan de som placerades i de nedre regionerna var svårare att flytta.

     

     

    Fler notiser