”Undrar vad som händer om vi stoppar jordens rotation?” – det frågade sig det amerikanska flygvapnet under kalla kriget

    18 juni 2023, kl 15.45

    När det var som kallast under det kalla kriget undersökte det amerikanska flygvapnet en något ovanlig försvarsstrategi. Det berättar Daniel Ellsberg, strategisk analytiker på en amerikansk tankesmedja, i sin bok ”The Doomsday Machine: Confessions of a Nuclear War Planner”. Kunde man tillfälligt stoppa jordens rotation?

    Om Sovjetunionen attackerade USA med kärnvapenmissiler, så skulle man kanske med hjälp av flera tusen raketmotorer, fastsatta i marken och som startades samtidigt, tillfälligt kunna stoppa jordens rotation? (Nya beräkningar säger att det behövs en miljon miljarder raketmotorer.) De sovjetiska missilerna skulle då missa sina mål.

    Idén förpassades snart till det runda arkivet. Bränslet till de raketer som behövdes skulle skapa 500 gånger så mycket gas i atmosfären som det finns nu, och det skulle vara otroligt het gas. ”Även om dina mål skulle överleva kärnvapenkriget, så skulle alla förbrännas av avgaserna som sprider sig runt planeten”, säger Ellsberg i sin bok.

    Och om jorden tvärnitar, så fortsätter all annat (människor, semestergrillar, fartyg och haven) att röra sig med samma hastighet som jordens rotation: 1 667 km i timmen. Det skulle ställa till med vissa problem.

     

     

    Fler notiser