Minst 41 människor dör när IS-anslutna terrorister attackerar skola i Uganda – hugger ihjäl många elever med machete

    18 juni 2023, kl 14.20

    Efter attacken sent på kvällen på en gymnasieskola i fredags hittade myndigheter kropparna av 41 personer, varav 38 elever. De brändes, sköts eller hackades till döds, meddelar Al-Jazīra. Minst sex personer fördes bort av de IS-anslutna rebellerna, som flydde över den porösa gränsen till Kongo-Kinshasa.

    Ett vittne, 16-årige Mumbere Edgar Dido, sa att angriparna kom till hans sovsal med macheter och vapen, och öppnade eld. De som kunde gömde sig under sängarna. ”De fortsatte skjuta genom fönstren och satte sedan eld på vårt rum medan vi var inne, innan de gick till flickornas sovsal.”

    Enligt Reuters ska gärningspersonerna ha befunnit sig i staden två dagar innan attacken, spanat på och även besökt skolan innan dådet inträffade. Myndigheterna skyllde massakern i gränsstaden Mpondwe på den islamistiska rebellgruppen ADF, med kopplingar till terrorrörelsen IS. De har i flera år inlett attacker från baser i östra Kongo-Kinshasa.

    Det var inte ADF:s första attack mot en skola i Uganda. I juni 1998 brändes 80 studenter till döds i sina sovsalar i en attack, och mer än 100 elever fördes bort. ADF, ursprungligen rebeller i Uganda, har sedan 1990-talet varit baserade i Kongo-Kinshasa.

     

     

    Fler notiser