3 000 år gammalt tyskt bronssvärd glänser fortfarande efter alla år – hittas i bronsåldersgrav med man, kvinna och barn

    18 juni 2023, kl 17.28

    Ett synnerligen sällsynt och välbevarat bronssvärd, med anor från 1300-talet innan vår tideräknings början, har grävts fram i den tyska staden Nördlingen, Bayern. Det är så välbevarat att det efter mer än 3 000 år fortfarande glänser ikapp med solen.

    Det extraordinära fyndet gjordes tillsammans med upptäckten av en gravplats från bronsåldern, enligt ett uttalande från det bayerska Statskontoret för monumentskydd. Svärdet och andra bronsföremål hittades i en grav för en man, kvinna och ett barn. Det är inte känt om de tre var släkt, bara att de begravdes i snabb följd.

    ”Skicket är exceptionellt!”, säger Mathias Pfeil, chef för Statskontoret, i ett uttalande som vetenskapssajten IFLScience uppmärksammat. ”Ett fynd som det här är mycket sällsynt.”

    Ursprunget till det nyfunna svärdet är okänt. Den här typen av vapen tillverkades bara i två områden i bronsålderns Tyskland: ett i söder och ett i norr, samt i Danmark.

    Svärdet har en åttkantig form, något som endast skickliga smeder kunde skapa. Om svärdet använts i strid är ännu oklart. Det finns inget slitage på bladet, men arkeologerna säger att tyngdpunkten lämpar sig för en skärande rörelse, vilket gör det lämpligt som vapen.

     

     

    Fler notiser