Kajsa ”Ekis” Ekman vinner mot tidningen Arbetaren – tingsrätten dömer ut ett stort skadestånd och lön för sju månader

  16 juni 2023, kl 15.54

  Det infekterade bråket som skakat fackförbundet SAC Syndikalisternas tidning Arbetaren har nu nått vägs ände. Kajsa Ekman tillsattes 2022 som tillförordnad chefredaktör, men protesterna från de anställda på redaktionen och fackförbundet blev dramatiska. Ekman hann med tre dagar på jobbet innan hon tvingades iväg. Också tidningens vd Thomas Karlsson samt alla ledamöter i ägarstyrelsen fick lämna sina uppdrag.

  Ekman stämde sin tidigare arbetsgivare i ett tvistemål i tingsrätten, och i dag kom domen, meddelar Dagens Media. Arbetaren döms att betala henne 259 266 kronor i lön för sju månaders arbete. Hon får dessutom skadestånd på sammanlagt 145 000 kronor. Utöver det ska Arbetaren betala hennes rättegångskostnader.

  Arbetarens ombud hävdade att Kajsa Ekman, trots ett kontrakt på ett års visstidsanställning, bara varit provanställd och därför kunnat sägas upp. Tingsrätten anser att Arbetaren motarbetade Ekman, och försvårade för henne att visa sina kompetenser och utföra sina arbetsuppgifter. ”Det har följaktligen inte förelegat saklig grund för uppsägning av Kajsa Ekman.”

  Ekman har tidigare kritiserats för sitt engagemang i transfrågan, bland annat om män som identifierar sig som kvinnor.

   

   

  Fler notiser