Miljöpartiets språkrör Per Bolund avgår till hösten – ”Det är precis rätt tid för att låta ett nytt språkrör ta över”

  15 juni 2023, kl 11.20

  Per Bolund, Miljöpartiets språkrör, säger i en intervju med Dagens Nyheter att han inte ställer upp för omval på höstens partikongress. ”Jag kände att om jag skulle göra någonting annat i livet, så är det ett bra tillfälle nu. Samtidigt vill jag skapa bästa möjliga förutsättningar för partiet att hitta en efterträdare.”

  Enligt SVT Nyheters inrikespolitiska kommentator Elisabeth Marmorstein är beskedet inte oväntat. ”Han har varit en av de partiledare som man har spekulerat kring kan vara en av de som lämnar under mandatperioden. Och det har inte verkat som att han tyckt att det här jobbet har varit så där vansinnigt roligt på sistone. Då är det väl bra att lämna i god tid före nästa val, så att man ger sin efterträdare en möjlighet att bli varm i kläderna.”

  2019 efterträdde han Gustav Fridolin som manligt språkrör för Miljöpartiet, och tog då plats vid Isabella Lövins sida. Då var MP en del av regeringen, men trots att klimatfrågan var högaktuell inför valet 2022 såg det länge ut som att man inte skulle klara riksdagsspärren. Men det gick vägen; med 5,08 procent av rösterna är man nu det näst minsta partiet i riksdagen. Toppnoteringen med 7,34 procent kom i valet 2010.

   

   

  Fler notiser