Två japanska soldater dör och en skadas under militärövning – en rekryt öppnar eld mot de tre militärerna på skjutbana

    14 juni 2023, kl 13.15

    Enligt uppgifter från Japans självförsvarsstyrka, SDF, dödades två soldater under onsdagen, och en tredje skadades efter att en rekryt öppnade eld med sitt automatvapen vid en militär skjutbana i centrala Japan. ”Under en övning med skarp ammunition […] sköt en kandidat för SDF mot tre personer.” Inga civila var inblandade.

    Lokal polis berättade för nyhetsbyrån AFP att skytten var en 18-årig man, som greps på plats av andra soldater. Den misstänkte ”avlossade ett gevär mot offren i avsikt att döda.”

    Enligt Japans konstitution är landet sedan 1946 förbjudet att hålla sig med militära stridskrafter; medlemmarna i självförsvarsstyrkorna är i teknisk mening inte militärer eller soldater, utan en uniformerad kår av civila statstjänstemän.

    Våldsbrott i Japan är extremt sällsynta, och vapeninnehaven är hårt kontrollerade. Samtidigt har flera uppmärksammade incidenter drabbat landet det senaste året. Den tidigare premiärministern Shinzo Abe sköts ihjäl 2022, och i april kom premiärminister Fumio Kishida undan oskadd efter att en man kastat en sprängladdning mot honom vid ett kampanjevenemang. I maj greps en man utanför Tokyo – han dödade fyra personer, inklusive två poliser.

     

     

    Fler notiser