Nu sjunker inflationen något i Sverige efter prissänkningar för el och livsmedel, samtidigt som boendekostnader ökar

    14 juni 2023, kl 14.15

    I en pressrelease meddelade statistikmyndigheten SCB under onsdagen att inflationstakten enligt konsumentprisindex, KPI, var 9,7 procent i maj 2023. Det är en minskning från april, då den låg på 10,5 procent. Inflationstakten enligt KPIF (konsumentprisindex med fast ränta) var 6,7 procent i maj, jämfört med 7,6 procent i april.

    Samtidigt fortsatte räntekostnaderna att öka i maj, vilket de gjort sedan början av 2022. Priserna ökade för varor och tjänster inom rekreation och kultur, där det främst var övriga fritidsvaror och paketresor som bidrog till uppgången. Priserna steg också för kläder, hotellövernattningar och restaurangbesök.

    Prisökningarna motverkades av att livsmedelspriserna gick ned med 0,4 procent. Sänkta priser noterades även för el och drivmedel.

    SVT:s ekonomikommentator Alexander Norén säger i en intervju att ”Det är en liten besvikelse, som kommer få konsekvensen att Riksbanken fortsätter höja räntan.” Om man tar bort effekten av lägre energipriser, så får man det man brukar kalla den underliggande inflationen, som inte går ner på samma sätt. Det är det mått Riksbanken alltmer tittar på, och visar hur mycket inflationen bitit sig fast i ekonomin.

     

     

    Fler notiser