Nix, inget vatten i fontänerna i år, då Gävle inte har råd – Gävle Prides evenemang räddas med pengar ur reservkassan

    14 juni 2023, kl 12.45

    2022 fick föreningen Gävle Pride 225 000 kronor av kommunen till marknadsföring av Gävle Prides budskap, utbildning av ungdomar, seminarier och debatter. Men i år riskerar Gävle kommun ett historiskt stort ekonomiskt budgetunderskott, och alla svångremmar dras åt.

    En busslinje läggs ner och minskad turtäthet på en annan linje, inköps- och anställningsstopp inom delar av förvaltningen, konferenser ställs in och stadens fontäner torrläggs för att spara pengar, meddelar Gefle Dagblad.

    Kommunstyrelsen avslår också Gävle Prides ansökan med hänsyn till kommunens ekonomiska läge. ”Det var inte positiva nyheter vi fick”, säger Gävle Prides kassör Bader Alkasem till Sveriges Radio. Men så kom en överraskande vändning. HBTQI-frågor går i linje med Gävles sociala hållbarhetsprogram, tyckte fyra av de fem partier som styr kommunen. De tar nu av sparkapitalet, och bidrar med drygt halva summan Gävle Pride ansökt om.

    ”Det känns väldigt bra att vi fick pengarna, trots att det är mindre än vi ansökt om”, säger Alkasem. Bara SD var emot. ”Det är tyvärr inte oväntat”, avlutar Gävle Prides kassör. Kommunens invånare kan alltså glädjas åt ett Pride-evenemang i augusti, men inget vatten i fontänerna.

     

     

    Fler notiser