Rumäniens ambassadör i Kenya jämför afrikaner med apor; Rumänien ber om ursäkt, och ambassadören får en enkelbiljett hem

    13 juni 2023, kl 09.05

    Dragos Tigau, Rumäniens ambassadör i Kenya, jämförde under ett möte i en FN-byggnad i Nairobi afrikaner med apor. Enligt nyhetsbyrån AFP sa Tigau att ”den afrikanska gruppen har anslutit sig till oss” när han såg en apa utanför ett fönster.

    Tigaus beteende offentliggjordes på torsdagen av en tjänsteman på Kenyas utrikesdepartement, Kamau Macharia. Han twittrade om att han var ”förskräckt och äcklad” av händelsen, och hävdade att försök gjordes för att dölja Tigaus beteende.

    Afrikanska diplomater krävde på fredagen en offentlig ursäkt, enligt tidningen The Standard, och insisterade på att en privat ursäkt inte var tillräcklig. På lördagen meddelade Rumänien att de påbörjat ett förfarande för att återkalla sin ambassadör. ”Vi beklagar djupt den här situationen, och ber om ursäkt till alla som har drabbats”, meddelade Rumäniens utrikesministerium. Rumänska medier har kritiserat Tigaus beteende.

    2014 återkallades Rumäniens ambassadör i Armenien efter antisemitiska skämt om judiska chefer. 2015 bad Bukarest om ursäkt efter att inbjudningar till en mottagning på ambassaden i Paris av misstag inkluderade föga smickrande beskrivningar av några gäster, bland annat ”hemsk” och ”oönskad”.

     

     

    Fler notiser