Flera miljarder kronor saknas till busstrafiken i Sveriges 21 regioner – risk för att flera busslinjer kan läggas ner

    13 juni 2023, kl 08.45

    Ökade kostnader för den höga inflationen hotar delar av landets kollektivtrafik, och det finns en risk att busslinjer kommer att läggas ner. Sett till hela 2023 kan upp till tre miljarder kronor saknas för busstrafiken i landets 21 regioner. Det visar en rapport som EY Sverige (Ernst and Young) tagit fram på uppdrag av arbetsgivarföreningen Sveriges Bussföretag.

    ”Risken är att man får ta till nedskärningar i trafiken, eller att man får höja biljettpriser eller göra andra åtgärder som försämrar för resenärerna, och som innebär att busstrafiken tvingas göra ändringar eller försämringar.” Det säger Anna Grönlund, branschchef och vice vd för Sveriges Bussföretag, i en intervju med Sveriges Radio.

    Enligt EY Sverige har regionerna räknat för lågt när det gäller inflationen. De har planerat för en inflationsökning på 4,6 procent, medan Konjunkturinstitutet räknat med 8,8 procent i sin prognos.

    Sveriges Bussföretag, med 267 medlemsföretag, vill uppmärksamma politikerna på problemet i tid, för att undvika att trafiken drabbas. Resenärerna märker av problemet först när besparingarna genomförts, avlutar Grönlund.

     

     

    Fler notiser