Den nya Disney-filmen Den lilla sjöjungfrun floppar i Kina – Hollywood i allmänhet, och Disney i synnerhet, har problem

    13 juni 2023, kl 09.45

    I Disneys Den lilla sjöjungfrun (2023) är det Halle Bailey som har vissa kärleksproblem. Filmen har mer eller mindre floppat i Kina; en del påstår att det är rasism som ligger bakom. I maj anklagade Global Times, en kinesisk statlig tabloid, Disney för ”påtvingad inkludering av minoriteter”.

    Men Chris Fenton, författare till Feeding the Dragon, en bok om Kina och Hollywood, säger att filmens svårigheter i Kina speglar en bredare utmaning för Disney. ”Hollywood har tappat enorm mark på marknaden under det senaste decenniet, men i synnerhet Disney har mött hård motvind från Peking de senaste åren”, sa han i en intervju med The Guardian.

    Hollywood försöker återerövra en marknad som alltmer domineras av inhemska produktioner, och kinesiska myndigheter har visat ovilja att godkänna västerländska filmer för visning. Den amerikanska recensionssajten IMDb hävdade förra veckan att Den lilla sjöjungfrun varit målet för ”ovanlig röstningsaktivitet” från personer som försökte sänka filmens betyg.

    Disneys vd, Bob Iger, har ansträngt sig för att förbättra företagets relation med den kinesiska regeringen, och samtidigt lugna amerikanska lagstiftare som blir alltmer hökaktiga mot Kina.

     

     

    Fler notiser