Leker med maten, stäms på fem miljoner kronor – tonåring sänker aktiekursen för japansk löpande band-kedja med sushi

    12 juni 2023, kl 17.55

    Akindo Sushiro, en stor japansk sushikedja med löpande band på sina många restauranger, uppmärksammades i vintras. En video visade hur en tonåring slickade på sitt finger och sedan kletade ner en flaska med sojasås. Han gjorde likadant med en tekopp han sedan la tillbaka på transportbandet, redo att användas av andra kunder.

    När ynglingens video blev viral i januari sågs den nästan 40 miljoner gånger på Twitter, och flera filmer med liknande handlingar över hela landet laddades upp av andra restaurangbesökare. Enligt Daily Mail säger kedjans ägare att filmerna ledde till minskat antal besökare, och att aktiekursen föll med fem procent.

    Kedjan anklagar nu tonåringen för ”sushiterrorism”, och kräver fem miljoner kronor i skadestånd. Pojkens advokater säger att han inte räknade med att videon skulle visas så många gånger.

    Även om incidenterna verkar vara begränsade till ett fåtal videor, så har de orsakat uppståndelse i Japan, ett land med hög standard för renlighet. ”Jag kan inte gå till sushirestauranger med löpande band längre”, säger en Twitter-användare. Akindo Sushiro-kedjan har nu satt upp plexiglasskydd till en kostnad av flera miljoner kronor.

     

     

    Fler notiser