Hissnande video visar hur brittisk man klättrar upp för sydkoreansk skyskrapa, världens femte högsta byggnad, utan rep

    12 juni 2023, kl 15.37

    Den brittiske 24-årige klättrande mannen, iklädd shorts, var halvvägs upp för den 123 våningar höga skyskrapan Lotte World Tower i Seoul, meddelar The Guardian. Efter en timme samlades polis och räddningstjänst nedanför, och när han nådde 73:e våningen tvingade polisen in honom i byggnaden. Han ska nu förhöras.

    Den sydkoreanska dagstidningen Chosun Ilbo identifierade mannen som George King-Thompson, vars främsta fritidsintresse är att friklättra upp för höga byggnader. 2019 tog han sig upp för The Shard i London, som med sina 309 meter är Storbritanniens högsta byggnad. Det tog honom 30 minuter, att jämföras med de 16 timmar som sex klimataktivister behövde 2013.

    Den förre personliga tränaren King-Thompson har tidigare sagt att han vill öka medvetenheten om klimatförändringar genom sina klättringar.

    En annan som inte riktigt hann ända upp för Lotte World Tower är fransmannen Alain Robert. De första 75 våningarna gick bra, sa han till AFP 2018, ”sedan blev det en katt och råtta-lek med polisen. Till slut fick jag ge upp.” Han sa vidare att klättringen var menad att fira de fredsskapande ansträngningarna mellan Nord- och Sydkorea.

     

     

    Fler notiser