Den sista aktiva glashyttan i Orrefors brinner ner till grunden under natten till måndagen – inget går att rädda

    12 juni 2023, kl 17.13

    Vid fyratiden på måndagsmorgonen fick räddningstjänsten larm om en brand i glasbruksområdet i Orrefors, meddelar P4 Kalmar. Byggnaden var helt övertänd när räddningstjänsten kom till platsen, och det visade sig att det var Orranäs glasbruk, den enda aktiva glashyttan på orten, som stod i lågor. Byggnaden gick inte att rädda.

    Ett vaktbolag upptäckte rökutveckling i glasbruket under natten, och larmade räddningstjänsten. ”Byggnaden var förlorad redan när vi kom fram, så vi fick inrikta oss på att branden inte skulle sprida sig till andra byggnader,” säger Tony Bergelind, larmoperatör vid Trygghets- och larmcentralen i Kalmar.

    Två stationer deltog under släckningsarbetet, och vid halv sju på morgonen kunde räddningstjänsten lämna platsen. ”Vi har nu upprättat en anmälan för allmänfarlig vårdslöshet”, säger polisens presstalesperson Jimmy Modin till TT.

    Orranäs glasbruk öppnade 2017, och sju personer har arbetat i hyttan och butiken. Inför sommaren skulle antalet anställda öka. Vad som ska hända framöver med hyttan är oklart, säger koncernchefen Anna Wansland, som tillhör ägarfamiljen, till TT. ”Det är chockartat, nu ligger fokus på att ta hand om personalen.”

     

     

    Fler notiser