Var de våra förfäder? Mystisk människoart begravde sina döda – 100 000 år innan Homo sapiens gjorde det

    11 juni 2023, kl 21.42

    Forskare har funnit bevis för att medlemmar av en mystisk arkaisk människoart begravde sina döda och ristade in symboler på grottväggar långt före de tidigaste bevisen för begravningar av moderna människor. Hjärnorna som tillhörde den utdöda arten, känd som Homo naledi, var ungefär en tredjedel så stora som en modern mänsklig hjärna. Avslöjandena kan förändra förståelsen av den mänskliga evolutionen, eftersom sådana beteenden hittills bara har förknippats med Homo sapiens och neandertalare med större hjärnor.

    Fossil som tillhör Homo naledi upptäcktes först i grottsystemet Rising Star i Sydafrika under utgrävningar 2013.

    Nu har forskargruppen upptäckt kvarlevorna av vuxna och barn från Homo naledi som lagts till vila i fosterställning i grottsänkor och täckts med jord. Begravningarna är minst 100 000 år äldre än alla kända begravningar av Homo sapiens.

    Under arbetet med att identifiera grottgravarna hittade forskarna också ett antal symboler inristade på grottväggarna, som uppskattas vara mellan 241 000 och 335 000 år gamla. Bland symbolerna finns djupt inristade hashtag-liknande kryss och andra geometriska former.

     

     

    Fler notiser