Taurintillskott kan leda till ett längre och hälsosammare liv, enligt en studie

  10 juni 2023, kl 12.45

  Taurin, en aminosyra som finns i kött och skaldjur, är ett populärt tillskott i energidrycker som sägs främja en skarpare hjärnfunktion. Även om dessa påståenden är obevisade, tyder ny forskning på att näringsämnet kan bidra till ett hälsosamt åldrande. Låga halter av taurin kan påskynda åldrandeprocessen hos flera djurarter. Nu rapporterar forskare att ett tillskott av näringsämnet kan bromsa den processen, vilket leder till längre och hälsosammare liv hos djur – och kanske även hos människor – enligt en internationell forskargrupp som på torsdagen publicerade en rapport i Science.

  Forskarna undersöker nu om taurin kan förbättra hälsan och leda till ett längre liv. Taurinnivåerna minskar dramatiskt med åldern hos möss, apor och människor. I experiment med möss och apor fann forskarna att tillskott av taurin till medelålders djur ledde till bättre hälsa. Hos möss ledde tillskottet till mindre viktökning, ökad bentäthet, förbättrad muskeluthållighet och styrka, minskad insulinresistens, ett bättre fungerande immunsystem och en 10 procent längre livslängd. Hos apor påverka tillskottet positivt bland annat blodsockernivåer, bentäthet och lever.

   

   

  Fler notiser