Julian Assanges senaste överklagan avslås, utlämning till USA hotar

  9 juni 2023, kl 13.10

  Julian Assange är nu “farligt nära” att bli utlämnad till USA efter att ha förlorat sin senaste överklagan. Hans familj och observatörer uttrycker en växande oro för att han riskerar att få tillbringa resten av sitt liv i fängelse för att ha publicerat hemligstämplade militära och diplomatiska dokument. Assanges advokater planerar att överklaga igen till samma domstol.

  Domaren Jonathan Swift i Storbritanniens högsta domstol avvisade alla åtta grunderna i Assanges överklagan av USA:s utlämningsbeslut. Assanges hustru, Stella, meddelade dock att hennes man skulle lämna in en förnyad ansökan om överklagande till högsta domstolen nästa vecka. Ärendet kommer då att behandlas av två nya domare i en offentlig utfrågning.

  Assanges far, John Shipton, uttryckte att hans sons skäl för en ytterligare prövning var “tydliga, fasta och rättvisa”. Assange hävdade i sin överklagan att utlämningsbeslutet stred mot utlämningsavtalet mellan USA och Storbritannien, som anger att utlämning inte ska beviljas om brottet är ett politiskt brott.

  I och med avslaget på överklagandet har Assanges försvarare fem arbetsdagar på sig att lämna in ett överklagande på 20 sidor.

   

   

  Fler notiser