Ett unikt åtal har väckts mot PKK-medlemmen Yahya Güngör i Stockholms tingsrätt

  9 juni 2023, kl 15.42

  Det var i januari som Yahya Güngör avlossade ett vapen utanför restaurangen Pitchers på Kungsholmen i Stockholm. Han är nu åtalad för försök till terrorfinansiering åt kurdiska organisationen PKK, skriver SVT Nyheter. Åtalet är det första i sitt slag i Sverige, då inget tidigare handlat om finansiering till PKK.

  Güngör står åtalad för grovt vapenbrott, försök till finansiering av terrorism och försök till grov utpressning. Han är medborgare i Turkiet och har åberopat tolkbehov på kurdiska (kurmanji). Åklagaren yrkar på utvisning, då det är hög risk att han återfaller i brott i Sverige.

  Säpo vill inte ge några kommentarer till SVT om en påstådd indrivningsverksamhet åt PKK. Inte heller vill representanter för turkiska föreningar ge någon kommentar, eftersom det finns stora risker förknippat med situationen.

  Svante Cornell arbetar för tankesmedjan Institutet för säkerhets- och utvecklingspolitik. Han menar att det är välkänt att PKK sysslar med indrivningsverksamhet i Västeuropa. Våldskapital finns också i PKK, till exempel mördades två avhoppare på 1980-talet.

   

   

  Fler notiser