Nytt världsrekord i rättstavning – 1 700 bord sattes upp i Paris på Champs-Élysées-avenyn vid Triumfbågen; tuffa prov

  7 juni 2023, kl 12.48

  Världens utomhusklassrum? Ja, säger Guinness rekordbok, när nästan 1 400 personer deltog i ett rekordstort rättstavningsprov under söndagen. Provet bestod av tre delar, i varje del lästes en text upp och de tävlande försökte transkribera den utan fel.

  I det första delprovet brottades 1 397 personer med ett utdrag ur en novell av 1800-talsförfattaren Alphonse Daudet; Brev från min kvarn (1869). Den sessionen erkändes av Guinness rekordbok som den största rättstavningstävlingen någonsin, enligt Sortir à Paris.

  ”Det var omöjligt!”, sa en tioårig stjärnelev till AFP, om det första testet. Hans 42-årige far Adrien Blind, som gjorde samma test, sa att det försatte honom ”i ett tillstånd av stress och oro”. 65-åriga Touria Zerhouni var mer avslappnad. ”Jag gjorde bara två misstag. Jag förväntade mig att det skulle vara mycket svårare.”

  Den andra och tredje omgången baserades på en modern novell, respektive en text om rugby.

  Fransk stavning är notoriskt svår, och just diktat har plågat många generationer. Det hindrade inte 50 000 personer från att ansöka till söndagens ”Grande Dictée des Champs”. Arrangörerna lyfte också vikten av utbildning och kampen mot analfabetism.

   

   

  Fler notiser