Missnöje efter att Nigerias nyvalde president avskaffat landets populära bränslesubventioner

  7 juni 2023, kl 19.10

  Företagen i Nigeria har drabbats hårt av avskaffandet av bränslesubventionerna, vilket har fått bränslepriserna att stiga från motsvarande 5,30 SEK per liter till 19,00 SEK per liter. Detta har lett till ökade transportkostnader och livsmedelskostnader, vilket gör det svårt för företagen att överleva.

  Bränslesubventionssystemet i Nigeria har varit en betydande belastning för landets finanser under många år, och olika regeringar har försökt att avskaffa det. Systemet har dock förblivit populärt bland medborgarna, som ser det som sin främsta förmån från den federala regeringen. Avskaffandet av bränslesubventionerna förväntas få en betydande inverkan på småföretag, särskilt de som är starkt beroende av transporter och bränsleförbrukning.

  Avskaffandet av subventionerna annonserades av nye presidenten Bola Ahmed Tinubus under hans invigningstal 29 maj i år. Nu har också Nigerias största fackförbund Nigeria Labour Congress meddelat planer på strejk till följd av prisökningarna.

  Det kan bli en utmanande tid för Tinubu.

   

   

  Fler notiser