Japans försvarsmakt omprövar tatueringsförbud för att få fler att bli taggade att göra militärtjänst

  7 juni 2023, kl 17.19

  Japans försvarsmakt omprövar sitt förbud mot tatueringar i ett försök att öka antalet rekryteringar. Tatueringar har länge varit tabu i Japan på grund av deras koppling till kriminella gäng som kallas yakuza. Men nu hävdar myndigheterna att unga japaner tatuerar sig av modeskäl, inte för att identifiera sig med yakuzan, och att förbudet hindrar rekryteringen. De japanska självförsvarsstyrkorna (JSDF) saknar för närvarande 10 % av sin truppkapacitet och missade sitt rekryteringsmål i april förra året.

  Omprövningen av tatueringsförbudet kommer samtidigt som Japan står inför en sjunkande nativitet, med färre än 800 000 födslar år 2022 jämfört med mer än två miljoner på 1970-talet. Detta har ökat trycket på Japan att fylla vakanser i JSDF eftersom landet fördubblar militärutgifterna som svar på Kinas växande makt och Nordkoreas kärnvapenarsenal.

  Det finns också krav på att Japan ska revidera sin pacifistiska konstitution från efterkrigstiden för att bättre kunna hantera de ökande spänningarna i Asien och Stillahavsområdet och den ryska invasionen av Ukraina.

   

   

  Fler notiser