Nya varuautomater i New York – gratis crackpipor, medel mot överdoser, drogtester, kondomer, tamponger och läppbalsam

  6 juni 2023, kl 14.01

  I måndags avtäcktes den första av fyra nya varuautomater i New York, som stadens styre placerar i några av de mest drogfyllda stadsdelarna, meddelar New York Post. Istället för godis och chips fylls de med gratis crackpipor, medel mot överdoser, drogtester, kondomer, tamponger och läppbalsam för behövande. Tanken är att försöka bekämpa antalet överdoser.

  Staden har drabbats av en omfattande försäljning av fentanyl, men även Xylazine, ett veterinärmedicinskt läkemedel som kallas ”Tranq” eller ”zombiedrogen”. Användare hamnar i ett katatoniskt tillstånd, och det är inte ovanligt att kroppen börjar ruttna.

  ”Var tredje timme förlorar vi en New Yorker [till droger]”, sade Ashwin Vasan vid stadens hälsomyndighet. ”Vi står inför en ständigt växande kris och vi måste agera, vilket är vad vi gör här i dag.” Den första varuautomaten placerades nära en ideell organisation som erbjuder bostäder och annat stöd för behövande.

  Allt i varuautomaten är gratis; knappa in ett postnummer och välj vara. Maskinen i sig kostar 110 000 kronor, oklart vad innehållet i den går lös på. Liknande lösningar finns i Philadelphia och Nevada, samt i Australien och Danmark.

   

   

  Fler notiser