Nästan 80 grundskoleflickor förgiftas i Afghanistan – en hatisk person tros betala en annan för att utföra attackerna

  6 juni 2023, kl 15.03

  I lördags och söndags förgiftades nästan 80 flickor, och lades in på sjukhus. Det skedde efter två separata attacker mot grundskolor i norra Afghanistan. ”Båda grundskolorna ligger nära varandra”, sa Mohammad Rahmani, som leder utbildningen i Sar-e Pol-provinsen, till AP. ”Vi flyttade eleverna till sjukhus, och nu mår de bra.”

  En utredning pågår, och initiala undersökningar visar att en hatisk person betalade en tredje part för att utföra attackerna, enligt Rahmani. Han gav ingen information om hur flickorna förgiftades eller arten av deras skador. Rahmani uppgav inte deras ålder, men sa att de gick i årskurs ett till sex.

  Enligt The Guardian tros det vara första gången som den här typen av övergrepp ägt rum sedan talibanerna tog makten i augusti 2021. De inledde då sina inskränkningar mot afghanska kvinnors och flickors rättigheter och friheter. Flickor är förbjudna från utbildning efter sjätte klass, inklusive universitet, och kvinnor är utestängda från de flesta jobb och offentliga utrymmen.

  Grannlandet Iran har sedan november förra året skakats av en våg av förgiftningar, mestadels i flickskolor.

   

   

  Fler notiser