Finansinspektionen i USA anklagar nu kryptobörsen Binance för att driva en illegal börs och blanda ihop kundmedel

  6 juni 2023, kl 16.31

  Nu stämmer Finansinspektionen i USA företaget Binance, världens största kryptobörs, och företagets vd Changpeng Zhao, meddelar SVT Nyheter. De ska bland annat ha kringgått amerikanska regelverk, drivit en illegal börs och misskött kundernas tillgångar. Den omfattande stämningsansökan innehåller 13 åtalspunkter, och en del bedömare tror att det kan innebära stora förändringar på kryptomarknader framöver.

  Enligt CNN har Binance har länge hävdat att de inte lyder under amerikanska lagar, eftersom de inte har ett fysiskt huvudkontor i USA. Zhao påstår att företagets huvudkontor är var han än råkar befinna sig, vilket tillsynsmyndigheterna inte håller med om.

  Binance dominerar marknaden; 2022 uppgav de att man omsatte 650 miljarder kronor om dagen på företagets börs för kryptovalutor. Man tjänar pengar främst genom avgifter på kryptoaffärer.

  Amerikanska tillsynsmyndigheter har intensifierat sin granskning av kryptoplattformar sedan kollapsen av FTX-börsen förra året. Federala åklagare kallar konkursen för ett av de största finansiella bedrägerierna i USA:s historia. FTX försökte för övrigt få ekonomisk hjälp av Binance, som svarade att deras problem var ”utom vår kontroll”.

   

   

  Fler notiser