20 gånger så mycket THC i cannabis i dag – Harvard-professor varnar Europa för att välja samma väg som USA och Kanada

  6 juni 2023, kl 13.14

  Cannabisprodukterna har blivit allt starkare de senaste 20 åren. Samtidigt använder allt fler cannabis, och hälsokonsekvenserna ses nu både i USA och Europa, säger Bertha Madras, professor vid fakulteten för psykiatri vid universitet Harvard, Boston.

  I en intervju med SVT Nyheter räknar Madras, en av USA:s främsta experter på drogberoende, upp det som blivit allt vanligare på grund av de allt starkare cannabisprodukterna. Utveckling av psykos, sjukhusvård på grund av förgiftning, tillstånd med okontrollerbara kräkningar och utvecklande av beroende.

  Konsumtionen av cannabis ökar globalt, samtidigt som produkterna blir allt starkare. Det som röktes på under 60-, 70- och 80-talen hade en THC-halt, den psykoaktiva komponent i cannabis som man blir hög av, på 1–3 procent. I dag innehåller de utvecklade plantorna en THC-halt på 20 procent, och cannabis finns i fler former – oljor, kakor och godis. Det finns även koncentrat som kan vara 90-procentiga.

  Över tjugo delstater i USA och grannlandet Kanada har nu legaliserat cannabis fullt ut som nöjesdrog, sa Madras nyligen vid en konferens i Stockholm. Hon är klart negativ till utvecklingen, och varnar Europa för att välja samma väg.

   

   

  Fler notiser