Polisen i Hongkong fängslar flera prodemokratiska aktivister på årsdagen av massakern vid Himmelska fridens torg 1989

  5 juni 2023, kl 11.49

  Myndigheterna har tidigare förbjudit offentlig åminnelse av incidenten vid Himmelska fridens torg 1989, där Kina krossade fredliga protester med stridsvagnar och trupper. Prodemokratiska aktivister i Hongkong trotsade förbudet, och greps av polisen. Bland dem finns Chan Po Ying, ledaren för ett av Hongkongs största oppositionspartier, meddelar BBC News..

  FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter, Volker Türk, sa på Twitter att han var orolig över frihetsberövningarna, och uppmanade till frigivning av ”alla som hålls fängslade för att ha utövat yttrandefrihet och fredlig sammankomst.”

  Händelser för att uppmärksamma massakern 1989 i Peking är förbjudna på Kinas fastland. I decennier var Hongkong den enda kinesiska staden där dessa minneshögtider var tillåtna. Efter att en strikt nationell säkerhetslag infördes 2020, som förbjuder många former av oliktänkande, är det förbjudet.

  Många samlades i Victoria Park i centrala Hongkong, och poliser satte upp bås utanför tunnelbanestationen nära parken för att granska förbipasserande, inklusive journalister. Myndigheternas agerande har av aktivister setts som en del av Kinas bredare agenda för att stoppa politiska oliktänkande i Hongkong.

   

   

  Fler notiser