Vänsterextremister attackerar polisstation i Leipzig – protesterar mot fängelsestraff för terrordömd kvinna

  4 juni 2023, kl 13.02

  I samband med en vänsterextremistisk demonstration, som inte var godkänd av de lokala myndigheterna, samlades uppskattningsvis 1 500 personer i Leipzig under lördagen. ”Enligt våra uppskattningar var en tredjedel av dem antingen benägna till våld, eller sökte aktivt våld”, sa polisens talesperson Olaf Hoppe till Deutsche Welle. Många av aktivisterna maskerade sig, ett lagbrott i Tyskland.

  Efter ett försök att låta den förbjudna demonstrationen genomföras ”i mötesfrihetens namn” upplöstes den, då polisen bombarderats med ”stenar, pyroteknik och andra föremål”, enligt Hoppe. 300 personer greps, bland dem flera minderåriga.

  Protestyttringen anordnades efter att en ung kvinna, Lina E., tidigare i veckan fick fem års fängelse för sin del i organiserade attacker mot påstådda nynazister i Tyskland. Hon behöver bara avtjäna sitt fängelsestraff om hon också skulle förlora sitt överklagande.

  Det planerade datumet för domen har varit känt i månader, och Linas anhängare var uppenbarligen inte optimistiska om hennes chanser att frikännas. De hade trummat upp stöd för protesterna denna helg sedan 2022.

   

   

  Fler notiser