Har du tänkt växla in svenska pengar till lokal valuta utomlands? Då kan du stöta på patrull – växla hemma istället

  4 juni 2023, kl 17.17

  Enligt valutaväxlingsföretaget Forex har flera kunder haft problem med att växla svenska kontanter till lokal valuta utomlands. Mängden samtal om växlingsproblem har ökat markant den senaste veckan, och det ser inte ut att avta. Många resenärer riskerar att hamna i kläm.

  Orsaken verkar vara att svenska banker inte längre vill köpa tillbaka svenska pengar från utlandet. Och eftersom utländska banker inte kan sälja dina prasslande sedlar vidare slutar de växla in svenska pengar.

  Men varför köper svenska banker inte längre in svensk valuta? Riksbanken meddelar att de svenska bankernas agerande inte grundar sig på något centralt besked från deras sida. ”Vi håller på att undersöka vad det beror på. Riksbanken är inte involverad i växlingsprocessen”, säger Susanne Meyer Söderlind, pressekreterare på Riksbanken, till Expressen. Även Bankföreningen undersöker beteendet, och de kommer troligen gå ut med mer information på måndag.

  Den svenska kronan är på sin svagaste nivå sedan 2009, vilket medför att danskarna vallfärdar till köpcentret Emporia, i Malmö. En del varor kan kosta hälften av vad man får betala i Danmark, och flera danska tidningar publicerar guider om hur mycket man kan spara.

   

   

  Fler notiser